Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website, aanvaardt u de cookies. Meer info
OK, begrepen

Activiteit

Tuupe Tegoare: mee Genteneirs, in ’t Gentsch…
Tuupe Tegoare: mee Genteneirs, in ’t Gentsch… Inschrijven kan t.e.m. maandag 2 december 2019!
Vond plaats op vrijdag 6 december 2019 - 19:45u
Crypte van het Lakenmetershuis, Vrijdagmarkt 24, 9000 Gent
Maximum 80 deelnemers

Tuupe Tegoare

AIG-lid & familie

€ 15

Niet-lid

€ 20


Deel 1: Geert Vandamme – “De Veranderende Stad”

Kunsthistoricus Geert Vandamme, auteur, gids en docent, en gespecialiseerd in de Gentse (kunst-) geschiedenis, vertelt over de evolutie van de architectuur en van het stratenbeeld van de Gentse binnenstad, door de eeuwen heen en tot op heden.

Aan de hand van het “Panoramische zicht op Gent” (1534 – STAM Gent) vertelt Geert ons hoe Gent is kunnen ontstaan en hoe dit zich weerspiegelt in het stratenpatroon en bijhorende architectuur. Een boerennederzetting groeit uit over een portus (handelsnederzetting) tot de tweede grootste stad van Europa benoorden de Alpen (13de en 14de eeuw), na Parijs. Een stadsstaatsdroom was niet ver weg, maar deze werd teniet gedaan in de Bourgondische tijd om finaal gefnuikt te worden door de bestraffing van Gent door keizer Karel in 1540.

 

 

Hierna degradeerde Gent tot een provinciestad, zij het gekneld binnen haar oude Middeleeuwse grenzen. Binnen die grenzen duiken na verloop van tijd de eerste stedebouwkundige maatregelen op, maar zonder het minste respect voor het architecturale verleden.

 

In 1860 wordt de aloude begrenzing van de stad opgeheven en kan er opnieuw uitgebreid worden. Hoe moest het nu verder moest met de binnenstad? De maatregelen die toen genomen werden zullen de binnenstad en de monumenten onherkenbaar transformeren, een proces dat tot de dag van vandaag doorgaat.

 

Deel 2: Gus Roan – “Nie Neute intiem”

Gus Roan kreeg zijn gitaar toen hij 13 was. Hij had direct de smaak te pakken en trad begin jaren 60 voor het eerst op als zanger-gitarist met muziekband “The Black Fellow”, later omgevormd tot “The New Inspiration”. Hij begeleidde Dave Berry en schreef tal van nummers voor Sofie, Liliane Saint-Pierre, Baert Kaëll,… Met “The Veterans” bracht hij het welbekende “I’m Jogging” uit. Jarenlang zwierf hij Europa rond met zijn muziek. Bij zijn terugkeer naar Gent kreeg hij een cultuurshock van formaat: Het Gentse dialect, de taal van zijn moeder, was aan het verdwijnen! Als reactie richtte Gus eind jaren ’90 de R&R-ambiancegroep “Nie Neute” op. Ze organiseerden “Schoon Gents” in de Lakenhallen en in de Minard en brachten talloze Gentse nummers uit. Gus wou en zou het Gents redden en nam hiervoor (wijlen) UGent Professor Dialectiek Johan Taeldeman onder de arm.

Gus draagt de Gentse folklore en het Gentse dialect een warm hart toe en dit verhaalt hij in zijn songs met “Nie Neute”. Hij geeft als “tZoekzantse” ook al 10 jaar lang rondleidingen in de Gentse binnenstad, met als rode draad de geschiedenis van het Gentse dialect, en schrijft stukken voor muziektheater De Congregatie.

In “Nie Neute intiem” brengt hij ons, in zijn sappig Gents, verhaal en lied over hoe hij dit alles heeft ervaren, over mooie momenten en tegenslagen, met een lach en een traan, allemaal “stukskes uit zijn leven”, die hij plukt uit zijn rijke verzameling van 25 jaar Nie Neute.

 

Programma:

19u45: Start voorstelling

20u45: Pauze

22u00: Einde voorstelling

> Er wordt jullie een tweetal consumpties aangeboden voor tijdens de pauze of als afsluiter.

23u00: Deuren sluiten.

 

Parkeergelegenheid in de parkeergarage Reep P2, Seminariestraat 9, 9000 Gent. (De parking van de Vrijdagmarkt zelf is gewoonlijk al volzet vóór 19u30.)

Lid worden van de Alumnivereniging van Ingenieurs afgestudeerd aan de Universiteit Gent? Klik hier!