Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website, aanvaardt u de cookies. Meer info
OK, begrepen
Activiteit
Tentoonstellingsproject: Belgen in China. Technology transfer, culturele import (datum onder voorbehoud) Inschrijven kan t.e.m. donderdag 1 oktober 2020!
Afspraak op donderdag 12 november 2020 - Nog te bepalen
Vandenhove-paviljoen, Rozier 1, 9000 Gent
Maximum 25 deelnemers

Tentoonstellingsproject: Belgen in China

leden en familie

€ 5

niet-leden

€ 20


 

Deze geleide tentoonstelling zal plaatsvinden in het Vandenhove-paviljoen. Tijdens deze tentoonstelling krijgen we een kijk op exclusief naslagwerk van de Gentse ingenieur François Nuyens, en de Brussel-Gentse dokters gebroeders Spruyt. Zij waren begin van de 20e eeuw, onafhankelijk van elkaar, betrokken bij de aanleg van spoorwegen in China en van de uitbouw van het tramnetwerk in de Belgische Concessie te Tianjin. Nuyens heeft een uitgebreid verslag van zijn reis en verblijf bijgehouden, en de gebroeders Spruyt hebben veel gefotografeerd. De documenten en foto’s geven enerzijds een inzicht in wat de Belgen daar hebben verricht, en het materiaal toont vooral ook hoe zij die voor hen vreemde cultuur percipieerden. Dr. A. Spruyt (1871-1956) was bovendien verzamelaar, en heeft een rijke collectie religieuze voorwerpen, sier- en gebruiksvoorwerpen meegebracht naar België.

 

 

Het reisverslag van Nuyens is bewaard en het onderwerp van een rijk geïllustreerde publicatie die wordt voorbereid door dr. Mathieu Torck (UGent) en dr. Johan Mattelaer. De foto van de

gebroeders Spruyt, en de collectie, geschonken aan het Bijlokemuseum, worden nu bewaard door het STAM (in Gent). De foto’s en voorwerpen werden nog nooit getoond.

 

De tentoonstelling in VANDENHOVE volgt drie lijnen: (1) het werk aan spoor en tram van de drie Belgen in China; (2) de beleefde, verwonderde persoonlijke kijk ‘van buitenuit’ op het vreemde China van Nuyens en Spruyt; (3) de verzamelde ‘souvenirs’ (7e tot 19e eeuw) en de aantrekkingskracht van het exotisme. Ze wordt gerealiseerd i.s.m. met het STAM.

Lid worden van de Alumnivereniging van Ingenieurs afgestudeerd aan de Universiteit Gent? Klik hier!