OK, begrepen
20ste Tuupe Tegoare – Mee Genteneirs in ’t Gentsch…
Afspraak op vrijdag 4 december 2020 - 19.45 u.
Crypte van het Lakenmetershuis, Vrijdagmarkt 24, 9000 Gent
Maximum 25 (volgens de huidige corona veiligheidsvoorschriften) deelnemers

Graag nodigen wij u uit de 20ste editie van onze jaarlijkse ludieke Gentse avond.

Deel 1 – Frank Gelaude – De rivierhaven van Gent

Frank Gelaude is geoloog en bodemkundige, en voorzitter van de Heemkundige en Historische Kring Gent. Hij werkte 10 jaar aan zijn doctoraat over de waterhuishouding van het middeleeuwse Gent en geef er regematig lezingen over.

Elke Gentenaar weet dat zijn stad gelegen is aan de samenvloeiing van Leie en Schelde.
Maar waar precies de Leie stroomt en welke waterlopen gegraven dan wel natuurlijk zijn, is moeilijker te beantwoorden.
Wat er precies gebeurd is tussen 1100 en 1300 met de rivieren Leie en Schelde, bleef tot vandaag een blanco hoofdstuk in de Gentse stadsgeschiedenis. Welke waterlopen zijn gegraven? Welke ingrepen heeft men uitgevoerd? Wanneer werden deze waterbouwkundige ingrepen uitgevoerd en vooral waarom? Wie waren de opdrachtgevers?

Na een grondig onderzoek naar de waterhuishouding van Gent, met talrijke nieuwe inzichten, kan gesteld worden dat met deze waterbouwkundige ingrepen een rivierhaven aangelegd werd die centraal lag in het stroombekken van de Schelde en die de grondslag vormde voor de welvaart en macht van het middeleeuwse Gent.

Deel 2 – Muzikaal

Door de huidige pandemie perikelen ligt dit deel nog niet helemaal vast.
Mogelijke opties zijn :

Optie 1: Kurt Burgelman brengt Biezebaaze-songs

Kurt Burgelman is zanger-gitarist bij Biezebaaze en bij Partie Party. Hij duikt ook geregeld op bij bands als Band of Musos en de Miguel Wielsband.

Kurt staat garant voor Strop Rock van de bovenste plank! Iedereen kent “Loetsebollekezoetse”; maar hij heeft veel meer op zijn repertoire. En hij grapt en grolt zijn nummers aan mekaar in zijn “schuunste Gentsch”.

Optie 2: Gus Roan brengt Jacques Brel

Gus Roan, zanger-gitarist van “Nie Neute”, mochten we vorig jaar al smaken met lied en verhaal over zijn Gentse levenservaringen. Deze keer evoceert hij de sfeer van de Parijse muziektempel L’Olympia, waar Jacques Brel zijn laatste concerten speelde. Gus schreef zelf een stuk muziektheater en bracht daarin een aantal fragmenten uit de carrière en uit het privéleven van Brel.

Gus brengt Jacques Brel met zijn eigen specifieke stemgeluid en accent, met Brels levensverhaal als rode draad.

We bieden een tweetal consumpties aan voor tijdens de pauze of als afsluiter.

Ten gevolge van de corona-maatregelingen zal het aantal deelnemers beperkter zijn dan vorige jaren. Meer info volgt.