OK, begrepen
20e Tuupe Tegoare – Mee Genteneirs in ’t Gentsch… – AFGELAST Inschrijven kan t.e.m. maandag 30 november 2020!
Afspraak op vrijdag 4 december 2020 - 19.45 - 22.30 u.
Bovenzaal van het Lakenmetershuis, Vrijdagmarkt 24, 9000 Gent

Tuupe tegoare

Leden en familie

Niet-leden

HET EVENT IS AFGELAST EN ZAL DOORGAAN VRIJDAG 03/12/ 2021

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelingen is het Lakenmetershuis gesloten tot eind 2020.

20ste editie van “Tuupe Tegoare”, een leerrijke en amusante Gentse avond.

Deel 1 – Frank Gelaude – De Maagd van Gent, een metafoor voor een atypische stadsverdediging

Frank Gelaude is geoloog en bodemkundige, en voorzitter van de Heemkundige en Historische Kring Gent. Hij werkte 10 jaar aan zijn doctoraat over de waterhuishouding van het middeleeuwse Gent en geeft er regelmatig lezingen over.

De Maagd van Gent was eeuwenlang hét symbool van de stad Gent en is vandaag nog op diverse plaatsen in het stadscentrum terug te vinden. Het is in elk geval overduidelijk dat achter het “stede wapine” een complex verhaal schuil gaat.

Waarop baseerde men zich? Hoe oud is dit symbool? Waarom trokken het Gentse stadsleger ten strijde achter een vaandel van een maagd? Waarom werd dit symbool zelfs in de jongere eeuwen steeds opnieuw gebruikt?

Zoals vaak zoekt spreker Frank Gelaude zijn antwoord bij de waterlopen Leie en Schelde en biedt hij hiermee ook een verklaring voor een aantal opvallende vaststellingen over de Gentse middeleeuwse stadsverdediging.

Na een grondig onderzoek naar de waterhuishouding van Gent, met talrijke nieuwe inzichten, kan gesteld worden dat met deze waterbouwkundige ingrepen een rivierhaven aangelegd werd die centraal lag in het stroombekken van de Schelde en die de grondslag vormde voor de welvaart en macht van het middeleeuwse Gent.

Deel 2 – Kurt Burgelman brengt Biezebaaze-songs

Kurt Burgelman is zanger-gitarist bij Biezebaaze en bij Partie Party. Hij duikt ook geregeld op bij bands als Band of Musos en de Miguel Wielsband.

Als auteur-componist schrijft Kurt, naast liedjes voor zichzelf, ook nummers voor de meest uiteenlopende artiesten en projecten. VTMKazoom, Laura Omloop, Eurosong for Kids, MegaMindy, Free Souffriau, Günther Neefs, Peter Van de Veire, Kabouter Plop, De Romeo’s… vertolkten al nummers van zijn hand.

Een groot stuk van dat repertoire schreef hij samen met zijn goede vriend Miguel Wiels.

Als solo-artiest brengt hij eigen muziek en covers in een 6-tal talen in een interactieve show vol humor. Zijn muzikale meertaligheid bracht hem  al op podia in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.

De albums “Wachten op Misschien”, “Veel Vijven en Zessen” en “Der stoa nen buum in ’t stad en hij stoat doar nie alliene” zitten in het gemeenschappelijke muzikale geheugen van de Gentenaars. En elke zichzelf respecterende KAA-Gent-supporter zingt zijn Buffalo-hymnes mee.

Kurt staat garant voor Strop Rock van de bovenste plank! Met Biezebaaze scoorde hij een nationale nummer 1 met de meezinger “Loetsebollekezoetse”. En hij grapt en grolt nummers uit zijn rijke repertoire aan mekaar in zijn “schuunste Gentsch”.

We ronden af tegen 22.30 u. en zoals nog een goede traditie het wil wordt jullie een tweetal consumpties aangeboden voor tijdens de pauze of als afsluiter.

Ten gevolge de coronamaatregelen wordt het aantal toegelaten deelnemers beperkt. Afhankelijk van de te nemen maatregelen wordt een wachtlijst aangelegd.