OK, begrepen

Judith verrast Plateau
Afspraak op woensdag 23 oktober 2024
Sint-Pieterskerk, Sint-Pietersplein, 9000 Gent

Judith verrast Plateau is een samenwerking – speciaal voor de afgestudeerde ingenieurs van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, UGent – tussen actrice Mieke Verdin en klavierspeler Joris Verdin.

Na ettelijke eeuwen ondergrondse rust en vijftien jaar kortverblijf in de archieven van de stad Gent, verschijnt Judith, de eerste Gravin van Vlaanderen, in vol ornaat in de O.L.V.-Sint-Pieterskerk. De klokken weten niet meer hoe laat het is, de orgelblaasbalg kucht, de kaarsen doven…

Niet te geloven.

Op ingenieuze wijze licht Judith vergeten schatten van onder het historische stof.
De kerk blijkt een rijk en tot de verbeelding sprekende parel van fusion-architectuur, resultaat van menselijke ambitie, ambigue getuige van opbouw- en afbraakzucht, uit alle windstreken en door de eeuwen heen.

Het grootse Van Peteghem-orgel ontpopt zich tot een vernuftig geconstrueerde muziekmachine, niet zomaar voor één gat te vangen.
Met vuur jaagt de organist lucht door de pijpen.

Luister en ontroering. Pure magie.