Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website, aanvaardt u de cookies. Meer info
OK, begrepen

Activiteit

Tuupe tegoare: Koning Willem I der Nederlanden, thuis in Gent
Tuupe tegoare: Koning Willem I der Nederlanden, thuis in Gent
Vond plaats op vrijdag 2 december 2016 - 19U45
Crypte van het Lakenmetershuis Vrijdagmarkt 24 9000 Gent
Maximum 100 deelnemers
€ 12,00 (leden en familie) - € 18,00 (niet-leden)

Goede tradities zijn er om in ere te houden. Naar goede gewoonte komen we eind dit jaar opnieuw “Tuupe Tegoare” voor een amusante Gentse dialectavond. Welbekende stadsgids en Gentse vertelster Lut Depaepe doet, met de viering van 200 jaar universiteit Gent in het verschiet, in haar sappig Gents, Koning Willem I alle eer aan die hij verdient.

 

200 jaar terug, op 05/09/1815, deed koning Willem I samen met koningin Wilhelmina zijn blijde intrede in Gent. Wellicht heeft geen enkele stad in Vlaanderen zo veel aan hem te danken, qua economische, financiële en intellectuele heropleving, als Gent. In amper 15 jaar tijd gaf hij als geen ander een nieuwe impuls aan de stad. Het was dan ook zijn lievelingsstad.
Hij liet het kanaal Gent-Terneuzen aanleggen waardoor een oude Gentse droom in vervulling ging: een rechtstreekse uitweg naar de zee.
Ook opende hij de markten van Nederlands-Indië voor de Gentse katoennijverheid. Hij steunde de textiel- en metaalnijverheid en voerde de gasverlichting in. Hij werd met de opening van kosteloze armenscholen tevens de stichter van het Gents openbaar onderwijs, maar last but not least: hij schonk de Gentenaars een universiteit. En dat zullen wij geweten hebben…
Wij wandelen “virtueel” langs de historische plekken in de “Kuip”, de “lieux de mémoires” waar we nog altijd aan Willem herinnerd worden.
Onze noorderburen zijn telkens verwonderd hoe “Oranje” Gent wel kleurt. Zij kenden Gent als de “flikkenstad”, in het blauw dus. Maar wij weten wel beter: Gent is veel meer dan…
Na 200 jaar willen wij dan ook niet nalaten “ Willem, bedankt!” te zeggen.
Het jubileumjaar voor Willem I is weliswaar achter de rug maar daar staat al een nieuwe viering te wachten: 200 jaar UG. En dat is toch ontegensprekelijk met zijn figuur verbonden.
Naar goede gewoonte krijgt “Tuupe Tegoare” het verhaal in het Gentsch van d’Euvelpuurte.

 

We ronden af tegen 22u30 en zoals nog een goede traditie het wil wordt jullie een tweetal consumpties aangeboden voor tijdens de pauze of als afsluiter.

 

Parkeergelegenheid in de parkeergarage van de Vrijdagsmarkt (volg parkeerroute, parking P1).

Hier inschrijven

 

willem-i-5

Willem I

inhuldiging-universiteit-09-10-1817

Inhuldiging Universiteit Gent – 09/10/1817

 

Lid worden van de Alumnivereniging van Ingenieurs afgestudeerd aan de Universiteit Gent? Klik hier!