Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website, aanvaardt u de cookies. Meer info
OK, begrepen

Activiteit

Hendrik Van Maldeghem: De “Theory of Everything” in de Fysica …
Hendrik Van Maldeghem: De “Theory of Everything” in de Fysica …
Vond plaats op maandag 6 maart 2017 - 19u30
Faculteit Wetenschappen, Campus Sterre, Krijgslaan 281, 9000 Gent Gebouw S9 - gelijkvloers - Auditorium A0

… in de praktijk niets dan wiskunde. Prof. Hendrik Van Maldeghem geeft tekst en uitleg bij het wiskundige model dat aan de basis ligt van de ordening van elementaire deeltje en krachten.

 

In 2007 stelde de fysicus Antony Garrett Lisi zijn “Theorie van Alles” voor. Hij linkte dit sterk met de zogenaamde “enkelvoudige exceptionele Lie groep E8”. In deze voordracht, door Prof. Hendrik Van Maldegem (Vakgroep Wiskunde), wordt kort geschetst wat de fysische betekenis is van een “Theorie van Alles”. Vervolgens wordt bevattelijk uitgelegd wat de “enkelvoudige exceptionele Lie groep E8” is.

Het verhaal begint bij de vrijetijdswiskunde van de oude Grieken, die de regelmatige veelvlakken bestudeerden. De ogenschijnlijke eenvoudige en aanschouwelijke lijst van veelvlakken bevat reeds de kiem van wat vandaag de dag de “exceptionele Lie groepen” genoemd wordt. Aan de hand van deze Platonische lichamen wordt uitgelegd hoe “E8” er uitziet en waarom deze zo uitzonderlijk is. Wat de Mount Everest voor de natuurliefhebber betekent, zo is E8 voor de wiskundige: het summum van pracht maar ook de meest onherbergzame plek die men zich kan inbeelden…

 

Hier meer info en inschrijven

Lid worden van de Alumnivereniging van Ingenieurs afgestudeerd aan de Universiteit Gent? Klik hier!