Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website, aanvaardt u de cookies. Meer info
OK, begrepen

Activiteit

20e Tuupe Tegoare – Mee Frank Gelaude en Gido Van Gent
20e Tuupe Tegoare – Mee Frank Gelaude en Gido Van Gent Mee Genteneirs in 't Gentsch
Inschrijven kan t.e.m. maandag 28 november 2022!
Vond plaats op vrijdag 2 december 2022 - 19.45-22.30 u.
Benedenzaal Lakenmetershuis, Vrijdagmarkt 24, 9000 Gent
Maximum 80 deelnemers

Tuupe Tegoare 2021

Leden en familie

€ 20

Niet-leden

€ 25


Hier vind je de foto’s

 

Graag nodigen wij u uit de 20ste editie van onze jaarlijkse ludieke Gentse avond op vrijdag 2 december 2022 om 19u45.

 

Deel 1 – Frank Gelaude – De Maagd van Gent, een metafoor voor een atypische stadsverdediging

 

Frank Gelaude is geoloog en bodemkundige, en voorzitter van de Heemkundige en Historische Kring Gent. Hij werkte 10 jaar aan zijn doctoraat over de waterhuishouding van het middeleeuwse Gent en geeft er regematig lezingen over.

 

De Maagd van Gent was eeuwenlang hét symbool van de stad Gent en is vandaag nog op diverse plaatsen in het stadscentrum terug te vinden. Het is in elk geval overduidelijk dat achter het “stede wapine” een complex verhaal schuil gaat.
Waarop baseerde men zich? Hoe oud is dit symbool? Waarom trokken het Gentse stadsleger ten strijde achter een vaandel van een maagd? Waarom werd dit symbool zelfs in de jongere eeuwen steeds opnieuw gebruikt?

 

Zoals vaak zoekt spreker Frank Gelaude zijn antwoord bij de waterlopen Leie en Schelde en biedt hij hiermee ook een verklaring voor een aantal opvallende vaststellingen over de Gentse middeleeuwse stadsverdediging.

 

Deel 2 – Gido Van Gent – “Altijd Oenderwig”

 

Gido Van Gent – nom de plume – is een Gentse liedjeskunstenaar. Op zijn zeventiende omgordde hij voor het eerst een gitaar en liet die nooit meer los. Gentenaar én wereldburger, die zijn “schone stad” meermaals voor lange periodes achterliet en die zowat overal in Europa de lucht ging opsnuiven. Hij zoog zijn longen vol, leerde hij mensen kennen, gewoontes, culturen. Een onuitputtelijke bron aan verhalen waarin hij nog steeds inspiratie vindt.

 

In 2000, het Keizer Kareljaar, had hij een repertoire van 80 Gentse liedjes bijeengeschreven. Vanaf toen trad hij kleinschalig op, ondermeer in het MIAT, Den Turk en De Alchimist.

 

Hij had het hart én het verstand op de juiste plaats. Hij zette een wedstrijd voor opkomend Gents talent op poten, en in samenwerking met dertien andere Gentse kunstenaars organiseerde hij een benefiet voor Afghanistan voor Artsen zonder Grenzen.

 

Door zijn solowerk werd hij soms vergeleken met Neil Young, maar hij is zelf nog het meest trots op zijn titel ‘de Gentse Brel’. Een vergelijking die iedereen graag voor waar aanneemt, want net als Brel verstaat Van Gent de kunst van het dagdagelijkse leven, de kleine en grote momenten in een mensenleven, de ups and downs, te vatten binnen de grenzen van een lied.

 

Een aantal jaren en een paar omzwervingen later, is Gido terug in Gent, en brengt hij zijn album “Altijd Oenderwig” uit, een album doorspekt met verhalen, een lach, een traan, maar bovenal “eerlijk echt”.

 

Programma:

  • Deel 1: Frank Gelaude – De Maagd van Gent, een metafoor voor een atypische stadsverdediging
  • Deel 2: Gido Van Gent – “Altijd Oenderwig”
  • Er wordt jullie een tweetal consumpties aangeboden voor tijdens de pauze of als afsluiter.

 

Lid worden van de Alumnivereniging van Ingenieurs afgestudeerd aan de Universiteit Gent? Klik hier!