Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website, aanvaardt u de cookies. Meer info
OK, begrepen

Prijzen

Leo Baekelandprijs 2015
Leo Baekelandprijs 2015 ing. Laurent Merlevede - Aansturen en afregelen van een robot met 6 vrijheidsgraden

dsc01819 dsc018221Sinds 1989 reikt AIG jaarlijks de “Jozef Plateauprijs” uit aan de auteur van een waardevolle masterproef burgerlijk ingenieur. Na de integratie van de industrieel ingenieurs in onze faculteit, werd beslist jaarlijks eveneens een navenante prijs toe te kennen aan de auteur van een uitmuntende masterproef tot het behalen van de graad van master in de industriële wetenschappen. Deze prijs kreeg de naam “Leo Baekelandprijs” toegewezen.

 

Meerdere pas afgestudeerden van onze faculteit dienden hun kandidatuur in. Een vakjury, onder leiding van prof. dr. ir. Jan Vierendeels, nam alle werken door en selecteerde uiteindelijk de beste drie voor elke prijs.

 

De auteurs van deze zes werken kregen op donderdag 21 mei de kans hun masterproef voor te stellen aan de jury en het brede publiek. Dit gebeuren vond plaats in het gloednieuwe gebouw van het AZ Maria Middelares. We werden er verwelkomd door ir. Christophe Mouton (die er vanaf 1 juli de nieuwe CEO wordt). Collega Mouton drukte in zijn ontvangstwoord o.a. het belang uit van een ingenieursbenadering van het management in de verzorgingssector.

 

Vervolgens namen de kandidaten het woord. Zoals elk jaar passeerde een brede variëteit aan onderwerpen de revue. Dit jaar kregen we inzicht in het aansturen en afregelen van een robot, de praktische optimalisatie van het productieproces van hogesterktebeton voor het bekomen van zogenaamd ‘groen beton’, een nieuwe oplossing voor het probleem van indoorlocatiebepaling, het onderzoek van het stedelijke ‘hitte-eiland effect’ toegepast op enkele Gentse buurten, het ontwerpen en fabriceren van een artificiële iris en  onderzoek naar de invloed van waterstof geïnduceerde scheuren in TRIP staal.

 

De pas afgestudeerden slaagden er allen met brio in om hun passie en hun inzet bij het verwezenlijken van hun eindwerk in de verf te zetten en ook de niet-specialisten in de zaal een inkijk te geven in hun boeiend onderzoeksgebied.

 

Vervolgens trok de jury zich terug voor de beraadslaging. Het aanwezige publiek kreeg ondertussen een rondleiding met speciale aandacht voor de technische installaties, in dit spiksplinternieuwe ziekenhuis: bezoek aan de operatieruimtes, de verwarming en ventilatiegroepen, de noodgroepen, de kinderafdeling,…

 

De uitleg werd doorspekt met weetjes en anekdotes over het oude en nieuwe ziekenhuis en over de georganiseerde verhuis van zowat 300 ziekenbedden (met patiënten) een goeie maand voordien. Zo kwamen we o.a. te weten dat het nieuwe ziekenhuis voorzien is voor 630 bedden, 290 miljoen euro kostte en een verwachte levensduur van 30 jaar heeft. De inkomhal oogt indrukwekkend en heeft iets weg van een luchthavenhal met de verschillende ‘gates’. De drie vleugels hebben elk een specifieke functie (consultaties, onderzoeken & operaties, de toren met de patiëntenkamers).

 

Na de uitgebreide rondgang verzamelde iedereen in een receptieruimte, waar ons drankjes en mooie hapjes werden aangeboden. Daar maakte de juryvoorzitter de namen van de winnaars bekend:

  • laureaat van de Leo Baekelandprijs 2015 is ing. Laurent Merlevede met als eindwerk: Aansturen en afregelen van een robot met 6 vrijheidsgraden.
  • laureaat van de  Jozef Plateauprijs 2015 is ir. Pieter De Backer met als eindwerk: Ontwerp en fabricage van een schakelbare artificiële iris.

Op de plechtige proclamatiezitting van begin juli zullen zij officieel hun prijs in ontvangst mogen nemen.

 

De drankjes en hapjes werden verder gretig genuttigd en de sfeer kreeg er dan nog een boost bij toen ook de tijding binnenkwam dat KAA Gent, door winst die avond tegen Standard, kampioen was geworden.

Lid worden van de Alumnivereniging van Ingenieurs afgestudeerd aan de Universiteit Gent? Klik hier!